dijous, 29 d’octubre del 2009

Vindrà el silenci


Aquest nou treball de Gestió i TIC, ha consistit en escollir un poema qualsevol i recitar-lo. Alhora que ho anavem recitant, ho em grabat amb el programa Audacity. Més tard, en aquest mateix programa, em seleccionat una música per posar-hi de fons. A la música, li hem posat efectes com el fàding final, la em tallat, i li em retocat el volum per tal que no sones més alt que la nostra veu. A continucaió em triat una imatge que representes el nostre poema. Jo he triat aquest arbre, perquè per mi representa el silenci ja que no hi ha res als voltant que pugui fer soroll. Amb la utilització del programa Movie Maker, em creat aquest video, on surt la nostra recitació, la música, la imatge i la lletra del poema escollit.
Ha estat un treball que m'ha agradat molt, ja que he aprés com fer que la meva veu soni i es visinitzi una imatge al mateix temps. A més la utilització del micros ha estat divertida.

dilluns, 26 d’octubre del 2009

Coneixes la teva veu?



El dimarts 20, vam fer diferents jocs a seminari per tal d'exercitar l'oïda. El primer consistia en que una persona del grup estava al mig i havia d'escoltar com els altres pronunciaven els seus noms de manera diferent, això per mi va suposar perdre una mica de vergonya ja que el que millor ho feia era escollit per la persona del mig i s'intercanviaven els papers.

Un altre joc, va ser el de distingir quines eren les teves claus només escoltant el so. En aquest exercici havies d'estar molt atent perquè t'havies de guiar per algun so determinat.
I per últim, vam jugar al joc de saber dir les qualitats de la veu d'una persona, si era dolça, tranquil·la, rugosa etc. Amb aquest exercici vam aprendre a classificar les diferents tonalitats i característiques de les veus.

Per mi aquesta sessió va ser diferent i em va agradar bastant, sobretot el joc de les claus.

Avui per acabar l'activitat (26 d'octubre), em comentat que significava per nosaltres el silenci, i a quina imatge l'associàvem quan parlàvem d'ell. La majoria del companys i jo, hem identificat el silenci amb la tranquil·litat i la calma.

Contextuals i textuals

L’exposició oral, quines característiques contextuals i textuals té?


Característiques contextuals

El receptor comprèn amb l’oïdas el text (canal auditiu), es produeix una comunicació espontània i immediata entre l’emissor i el receptor. Utilitza molt els codis no verbals, la fesonomia, els vestits, el moviment etc. Hi ha interacció entre l’emissor i el receptor, ja que l’emissor pot veure la reacció del receptor.


Característiques textuals

  • Adequació: tendència a marcar la procedència dialectal
  • Coherència: Estructura del text oberta, hi ha interacció, l’autor pot modificar-la durant l’emissió
  • Cohesió: Utilització de pauses i entonacions. També utilitza molts elements paralingüístivs, com es el cas de canvis de ritme i velocitat, variacions de tons, etc. Freqüència alta de referències exafòriques: tu, jo aquí…
  • Gramàtica: El·lipsis freqüents. Ús de tics lingüístics; interjeccions o expressions que s’usen reiteradament. Ús de mots crossa; mots o expressions usats repetidament quan van falcant el text (vull dir, llavors, aleshores, doncs…)


El divendres 23, vam estar comentant a classe les característiques contextuals i textuals de les exposicions orals. Vam destacar que les exposicions orals tenen característiques del text escrit, com per exemple, en la selecció de la informació, l'ús de solucions formals etc. Un cop, vam acabar d'esmentar aquestes característiques, ens van explicar el model teòric de Linda Flower i John R. Hayes, 1981. Que consistia en els pasos que s'ha de seguir per tal d'obtenir un bon text escrit. I finalemt per ampliar aquest tema, s'ens va repartir un dossier (que considero molt útil) per tal de millorar la nostra expressió escrita.

Exposició qui ets tu


El dia 20 d'octubre, vam penjar totes les fotografies fetes a la persona que nosaltres havíem escollit per la classe. Va ser com una exposició de quadres però amb les nostres fotografies. La classe va consistir en explicar perquè havíem triat a aquella persona i si en la fotografia es veia reflectit el que ens agradava d'ella. Va ser una classe molt interessant, que va servir per coneixens millor, i saber que pensaven els altres dels diferents companys de la classe.

dilluns, 19 d’octubre del 2009

Qui ets tu?


La persona que he escollit és la Silvia Gènova, alumna de la classe J d'infantil. L'he escollit perque penso que és una persona amb la cual puc confiar, explicar-li les meves preocupacions etc, i que ella m'entedrà ja que depenen en quines coses, pensem i som de la mateixa manera, però en unes altres som completament diferents.


La Sílvia és una noia de 20 anys que viu amb la seva família a Barcelona, prop de la facultat. Estudia a la FPCEE, educació infantil i va triar aquesta carrera per experiència familiar, ja que va viure a partir de la seva germana gran com podia ser treballar de mestre; a part d'aquesta experiència també va triar aquesta carrera perque li encanten els nens i l'inocència que transmeten.
Físicament, la Sílvia es una noia no gaire alta, prima, amb el cabell molt llarg i negre. Té els ulls foscos i tant al nas, a la cella i al llavi porta un pírcing, ja que per ella els pírcings donen personalitat a la persona. D'altra banda, és una noia a la que no li agrada maquillar-se gaire, ja que prefereix anar al "natural".
Ella, es considera una persona tímida quan no coneix la gent, però un cop té suficient confiança, és una persona xerraire i graciosa. Li agrada estar amb els seus amics i la família, i ser una persona carinyosa amb ells; però m'algrat això, té molt de caràcter, cosa que a vegades resulta negatiu perque diu coses sense pensar-les i fa mal, però sap rectificar i demanar perdó sempre que sigui necessari.
Els animals li encante, sobretot els gossos i per això s'acaba de comprar una gosseta blanca que li posarà el nom de Lola.
Finalment dir, que és una persona que pensa molt les coses i que si cal les repetirà mil vegades fins quedar satiisfeta amb el resultat.

dijous, 15 d’octubre del 2009

Mapa conceptual sobre el programari lliure

A partir del programa Cmaptools vam aprendre a crear d'una manera ràpida i senzilla un mapa conceptual.

Aquest programa és un software d'aplicació gratuïta que permet crear mapes conceptuals.

Ens permet crear mapes interactius (possibilita la navegació per els mapes realitzats) i també, es poden enllaçar tot tipus d'arxius (pàgines webs, imatges, vídeos, etc) en aquests mapes.

Aquí deixo el mapa conceptual que vam realitzar a classe:

Mapa conceptual

dimarts, 13 d’octubre del 2009

Competència comunicativa


El dia 9 d'octubre a comunicació oral vam estar parlant sobre que era llenguatge i que era llengua. Vam llegir els resums sobre el llenguatge i la llengua i vam donar les nostres opinions sobre el que pensàvem i crèiem de cada medi de comunicació. Finalment vam arribar a la conclusió que el llenguatge és una capacitat inherent que ens fa ser humans, ja que és una facultat universal amb la qual podem fer referència a aspectes abstractes o accions ja passades i que la llengua és un sistema de comunicació a partir de llenguatge, símbols i senyals, on cada grup social té el seu sistema. Quan vam acabar de discutir les diferents possibilitats de la definició de llengua i llenguatge, vam veure un power-point on ens explicava quins components de la competència comunicativa ens fan adquirir coneixements i habilitats per tal d'expressar-se bé en públic. Podem destacar quatre tipus, la competència lingüística/gramatical, la competència sociolingüística, la competència discursiva i la competència estratègica. La competència lingüística/gramatical, s'ocupa de l'organització de les paraules, de la seva escritura, dels sentits i significats de les parules etc. La sociolingüística, s'ocupa de la situació dels participants i la interacció. La discursiva s'ocupa de la claredat del discurs i finalment la estratègica fa referència a les estrategies de comunicació verbal i no verbal. Per veure totes les competències comunicatives, vam acabar la classe veien un video sobre l'educació que es titula "La escuela mata la creatividad", on vam poder veure un bon orador i els punts forts d'aquest per tal de fer un bon discurs i com aplica cada competència comunicativa explicada.

Treball en grup

Avui dia 13 d'octubre a Gestió i TIC em continuat amb les explicacions de com s'utilitza el google.docs. Em posat en pràctica com és crea un document compartit. Això ens pot servir en un futur per poder fer un treball en grup on estem connectats al programa els membres del grup alhora i per tant fer modificacions al treball i aquestes que siguin visualitzades per tots els membres. Per fer aquest document em anat a documents de google, i una de les companyes del grup ens ha enviat una invitació per tal de poder compartir amb nosaltres el document. A partir d'aquí cada una podia posar la seva opinió i la resta veure el que deia. Un exemple és el powerpoint que em creat totes les companyes del grup (Clara Viñas, Sílvia Gènova, Cristina Cervera, Cristina Badia, Belen Romano i Mireia Pérez)





Més tard, i seguint amb la utilització d'aquest programa, em creat un full compartit de formulari. Finalment, em apres a publicar en el blog aquest formulari a parir d'un enllaç. Aquest n'és un exemple.


Formulari

dijous, 8 d’octubre del 2009

Google.docs

El dia 8 d'octubre vam aprendre a utilitzar el programa docs.google.com que permet crear i compartir documents en línia. Ens van ensenyar diferents usos d'aquest programa i un d'aquest va ser la creació d'un índex de manera instantània. L'índex següent n'és un exemple. També, vam aprendre com fer salts de pàgina en aquest documents, com canviar l'idioma, com utilitzar el corrector, és dir com saber utilitzar bé aquest programa per tal que més endavant no haguem d'utilitzar el word i així saber passar directament treballs sense la necessitat d'un llapis de memòria.


PORTADA

INTRODUCCIÓ




BLOCS



BLUCOSFERA


També a partir del google.docs, vam saber realitzar un powepoint i com penjar el nostre treball al blog, però en cada diapositiva vam aprendre una tècnica nova, és dir, a penjar un vídeo dins el powepoint o una foto o un enllaç. Un exemple serien aquestes diapositives que vam fer a classe com a prova.


dilluns, 5 d’octubre del 2009

Què és llenguatge? Què és llengua?

La il·limitada varietat de percepció ve regida per un número limitat de tipus d’objectes i de fenòmens. Aquesta reducció de la percepció, ens permet entrendre’ns amb altres éssers humans, ja que si les nostres impressions rebessin expressió diferents la comunicació entre humans no seria possible. Per tant aquesta comunicació només es possible gràcies a la reducció del món que fem mitjançant el llenguatge.


Entenem per llenguatge una via d’expressió i comunicació que s’utilitza en cada llengua d’una manera determinada. A partir del llenguatge podem expressar verbalment un número il·limitat de situacions, idees, etc. És el factor bàsic que ens diferencia de la resta d’animals i ens fa ser humans, ja que a partir d’aquest, fem possible el discurs abstracte i la parla desplaçada. Gràcies al llenguatge, ens podem expressar d’una manera lliure i extensa i ens permet l’autoexpressió, és a dir, la reflexió sobre la nostra pròpia experiència.

Entenem per llengua un sistema de comunicació (verbal o a partir de signes) propi d'una comunitat humana. Tota llengua intenta representar el món mitjançant les paraules i la seva combinació en frases.



diumenge, 4 d’octubre del 2009

"Una imatge val més que mil paraules"


El dia 29 de setembre, a Comunicació oral, escrita i digital vam fer una activitat que consistia en posar en comú tota la classe, personatges coneguts que fossin per nosaltres bon oradors i perquè ho eren. En acabar l'exercici, ens vam col·locar en grups de 4 o 5 i varem llegir un textos i en vam extreure les idees principals i per acabar una síntesi del text. El nostre text es titulava Una imatge val més que mil paraules.

Idees principals:

-Una imatge és més internacional que les paraules, ja que en alguns casos es fàcil d’entendre i molt pràctic per algunes explicacions.

-Les imatges tenen una capacitat discursiva limitada mentre que les paraules, convertides en text, poden desvetllar imatges mentals sense límits.

-Per comunicar-se es essencial la paraula

Síntesi:

El que ens diu el text, es que hem viscut al llarg del temps sense la necessitat d’utilitzar o ajudar-nos a expressar-nos a traves d’imatges, però actualment en alguns casos, és necessari l’ús d’imatges, per exemple en els cartells de senyalització, senyals de tràfic,quan dues persones no s'enten perquè no parlen el mateix idioma etc. En el cas que s’hagués de suprimir una de les dues, les imatges o les paraules, serien les imatges ja que es poden interpretar de moltes maneres diferents, i en canvi, les paraules són més concretes, ja que signifiquen allò que llegim.

dijous, 1 d’octubre del 2009

Video i enllaç

Que és l'edu3.cat??

L'Edu3.cat és una finestra oberta a tothom, no només a la comunitat educativa, que permet visionar a temps real i de manera totalment gratuïta produccions de diversos àmbits. El conseller Ernest Maragall ha destacat que amb l'Edu3.cat els continguts audiovisuals didàctics ja existents es posen a l'abast del món educatiu de casa nostra, prop de 5.000 centres i 85.000 docents.

Els materials que es presenten al portal poden servir de suport a la tasca docent, per complementar o ampliar coneixements. Al mateix temps, fomenten les noves tecnologies entre els alumnes i impulsen l'ús de la televisió i la ràdio com a eines d'educació social.

Actualment, els fons disposa de prop de 2.100 documents i està previst que cada mes se n'hi incorporin 100 de nous. En una segona fase del projecte, s'hi inclouran guies didàctiques i les experiències dels docents relacionades amb cada audiovisual.

L'Edu3.cat segueix l'exemple d'altres experiències dutes a terme a Europa, com les promogudes per la BBC, Channel 4, RAI, France 5 o ZDF. El projecte és fruit d'un conveni de col.laboració signat entre el Departament d'Educació i la CCRTV.

El portal edu3.cat


En la nostra tercera sessió de Gestió i TIC, el dijous 1 d'octubre, ens van ensenyar a fer servir el programa Microsoft Word; vam fer índexs instantanis, com numerar les pàgines, com fer salts de pàgina etc. Un cop vam aprendre a "dominar" una mica més el Microsoft Word ens van explicar com saber utilitzar el bloc; com canviar la lletra, les carpetes que podíem afegir etc. Una de les coses que ens van ensenyar, va ser a penjar vídeos al bloc per poder enriquir-lo. Una mostra seria aquest vídeo que vam trobar a la pàgina web edu3.cat que tracta sobre les emocions en els infants d'educació infantil. També, vam aprendre a col·locar enllaços en el bloc de les pàgines web que consultaven, i com obrir aquest enllaços en una nova pestanya. Espero que el pròxim dia seguim aprenent més coses sobre el bloc i diferents programes de l'ordinador.